Najlepsze przepisy, które wzięły udział w konkursie organizowanym przez Caffegiorno.pl
Zwycięzki przepis "Kawa cynamonowo-orzechowa" Pani Aleksandry KoziełSkładniki Syrop do kawy (najlepiej orzechowy) - ok.1-2 łyżki Kawa - 1 łyżka Mleko - ok. 50-75ml Cynamon - szczypta
Syrop do kawy wlać na samo dno szklanki, następnie zaparzoną kawę wlać do syropu, lekko podgrzać mleko, a potem wlać je do zaparzacza kawy (mniej więcej takiego: http://infobot.pl/r/25MQ) i ubijać na gęstą pianę przez ok.minutę, następnie spienione mleko wlać do szklanki z kawą i syropem, piankę na wierzchu posypać cynamonem ! Proponuję zrezygnować z cukru ze względu na syrop, który jest wystarczająco słodki :)
Kawa „We dwoje” - Marzena Ewelina KapłonSkładniki:kawałki skórki pomarańczy3-4 goździkicynamonmlekocukierkawa
Kawałki skórki pomarańczy, goździki i cukier zalać gorącą kawą. W osobnym naczyniu z osłodzonego mleka ubić piankę (jak do Cappuccino). Gotową śnieżnobiałą piankę dodać do kawy i posypać cynamonem najlepiej na kształt serduszek :) Pomarańczowo-goździkowy aromat tworzy niezapomnianą atmosferę... Dawkowanie pomarańczy w zależności od nastroju, bo pamiętajmy, że jest afrodyzjakiem :)
"Kawa mrożona" - Krystyna JankiewiczSkładniki:2 jaja 2 żółtka 15 dag cukru wanilia 1 łyżka kawy 1/2 litra mleka
Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach, napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną
|